Meningitis- Agyhártyagyulladás

Gennyes agyhártyagyulladást nem csak a Neisseria meningitidis (meningococcus) nevű baktérium okozhat.

A leggyakoribb kórokozók a következők:

  • Streptococcus pneumoniae
  • B csoportú Streptococcus
  • Neisseria meningitidis
  • Haemophilus influenzae
  • Listeria monocytogenes

Streptococcus pneumoniae (pneumococcus) : 2014 óta kötelező védőoltással védekezhetünk ellene (Prevenar). Az oltás bevezetése óta jelentősen csökkent a pneumococcus okozta invazív meningitises esetek száma. Egyéb betegségek:  középfülgyulladás, arcüreggyulladás, tüdőgyulladás, agyhártyagyulladás, vérmérgezés, gennyes ízületi gyulladás.

B csoportú Streptococcus (GBS): Streptococcus agalactiae az egészséges populáció 25%-ánál kimutatható vagina vagy végbél flórájában. A várandósság 35-38. hetén szűrővizsgálatot végeznek, pozitív eredmény esetén  preventíven antibiotikumot alkalmaznak a szülés indulásakor.

Neisseria meningitidis (meningococcus): B és C szerocsoportú baktérium okozta fertőzések ellen és 4 komponensű (A,C,Y,W135) oltás van forgalomban. Bővebben lásd a Meningococcus fertőzések címszó alatt.

Haemophilus influenzae b (Hib): Magyarországon a Hib elleni védőoltást 1999-ben vezették be. Azóta csak szórványosan fordul elő. Gennyes agyhártyagyulladáson kívül okozhat még véráramfertőzést, tüdőgyulladást és gégefedő gyulladást (epiglottitis).

Listeria monocytogenes: Az újszülöttek gennyes agyhártyagyulladását okozhatja (purulens meningitis) (vaginán keresztüli fertőzéssel), a várandósság során ezért nem ajánlott lágy sajtok, mint a brie, camabert vagy feta fogyasztása, hiszen ezek gyakran L. monocytogenesszel szennyezettek. Okozhat még: véráramfertőzést, tüdőgyulladást, szaruhártyafekélyt.

A nem gennykeltők által okozott agyhártyagyulladás  hátterében vírusok, egyes baktériumok, paraziták, gombák, malignus és immunológiai megbetegedések stb. állhatnak. Jelen fórumon nem kerül részletesebb kifejtésre.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük