Működési rend a koronavírus járvány idején

Budafoki Gyermekrendelő működési rendje koronavírus járvány idején

A járványügyi vészhelyzet miatt és az EMMI 2020. 03.15-én kelt utasításai alapján a rendelést az alábbiak szerint szervezzük át annak érdekében, hogy minimalizáljuk a rendelőben bekövetkező koronavírus fertőzés lehetőségét, mind az ott ellátott betegek, mind az egészségügyi személyzet körében:
BETEGRENDELÉS:
● A betegrendelésen és az egészséges tanácsadáson történő megjelenés kizárólag előzetes telefonon történő időpontegyeztetést követően lehetséges (kivéve a közvetlen életveszély elhárítása), ennek kapcsán döntjük el, hogy fennállhat-e a koronavírus fertőzés gyanúja.
● Koronavírus fertőzött és kontakt személy a betegrendelőbe és a tanácsadóba nem léphet be.
• A rendelőben 8-19:30 óra között folyamatos telefonos elérhetőséget biztosítunk (06-1-229-1713). Időpontokat a rendelés teljes idejére 15 percenként adunk.
● A váróterembe belépni csak az egészségügyi személyzet előzetes engedélyét követően, hívásra lehetséges. (az ajtót valószínűleg zárva fogjuk tartani).
● A várótermet lehetőség szerint csak áthaladásra használják, illetve ott orvosonként maximum egy felnőtt és a gyermeke(i) tartózkodhat(nak). A várakozás a rendelő előtt, szabadban, egymástól legalább egy méter távolságot tartva, vagy saját autóban javasolt.
● Ha a szülőnek légúti tünetei vannak, lehetőség szerint viseljen maszkot.
● A gyermek és szülő a váróban elhelyezett automata fertőtlenítővel végezzen kézfertőtlenítést. A váróteremből a játékokat és a fertőzés átadására alkalmas tárgyakat eltávolítjuk.
● A vizsgáló helyiségbe is egyszerre csak egy szülő és gyermeke(i) léphet(nek) be. A gyermekeket csak egy felnőtt kísérje, aki lehetőleg NE idős hozzátartozó legyen.
● Az ellátás maximum 10 percig tarthat, ezért kérjük, hogy kérdéseikkel pontosan készüljenek fel, számítsanak rá, hogy gyors és célirányos, a leglényegesebb panaszokra, tünetekre fókuszáló ellátásban részesülnek majd.
● A vizsgálóágyat és a kilincseket, illetve a gyermek/szülő által megérintett felületet minden beteg után fertőtlenítjük.
● Az ellátás során az egészségügyi személyzet legalább sebészi maszkot visel, melyet szükség esetén kiegészít az NNK eljárásrendben szereplő további védőfelszerelésekkel.

ADMINISZTRÁCIÓ:
● Az adminisztratív feladatokat (jogosítvány, igazolások, közgyógy-igazolvány hosszabbítás stb.) elhalasztjuk. A lejáró szakorvosi gyógyszer javaslatok automatikusan a járványügyi vészhelyzet alatt és azt követően 90 napig, az igazolványok pedig még plusz 15 napig maradnak érvényben.
• Receptek felírása, táppénz, beutaló kérése továbbra is email-ben történik. A gyógyszerek a vészhelyzet idején gyermekek számára is kiválthatók papíralapú vény nélkül, emiatt nem szükséges a rendelőbe jönniük. Táppénzre vétel csak a gyermek tényleges betegsége esetén történik. Iskolai/óvodai igazolások kiállítására nincs szükség.
• Mivel lényegesen kevesebb papír kiadására lesz szükség ezért az elkészült papírokat kizárólag a rendelés utolsó negyedórájában áll módunkban kiadni

EGÉSZSÉGES TANÁCSADÁS:

● Az egészséges rendelés a kötelező és/vagy ajánlott védőoltások beadására és a csecsemőkori szűrővizsgálatok elvégzésére fog korlátozódni, a tanácsadással kapcsolatos kérdéseiket e-mailben vagy telefonon tehetik majd fel. A váróban itt is egy gyermek és egy szülő várakozhat egyszerre egy helyiségben.

RENDELŐN KÍVÜLI ELLÁTÁS:
● Rendelőn kívüli betegellátás csak nem mobilizálható beteg esetében fog kérhető (pl. lélegeztetett beteg ellátása), előtte telefonon győződünk meg arról, hogy a betegnél és a vele egy háztartásban élőknél felmerülhet-e a koronavírus fertőzés gyanúja.

Megértésüket és együttműködésüket előre is köszönjük!

A Budafoki Gyermekrendelő orvosai és asszisztensei

Budapest, 2020. 03.16.

A dokumentum nem helyettesíti a jelenleg érvényes magyar eljárásrendet, annak ismerete és betartása kötelező! A járványügyi helyzet változásával a dokumentumot frissítjük.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük