Anyatejes táplálás, szoptatás

A csecsemő táplálás optimális formája az anyatejes táplálás. A WHO 6 hónapos korig a kizárólagos anyatejes táplálást javasolja. Mind higiéniai, mind pedig az összetétel szempontjából a táplálás legbiztonságosabb formája.

Az anyatejes táplálás, szoptatás előnyei:

 • Megfelelő a fehérje-, szénhidrát-, zsír- és ásványianyagtartalma
 • A szoptatás során az anyatej egyes összetevőinek koncentrációja a csecsemő igényeinek megfelelően változik
 • Változatos íze van
 • Hozzájárul a gyomor-bélrendszer fejlődéséhez, a normál bélflóra kialakulásához
 • Nem tartalmaz testidegen anyagokat
 • Segíti a védekezőrendszer működését (ellenanyagokat és immunsejteket tartalmaz)
 • Bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő anyatejes táplálás mellett (pl. gyomor-bélhurut, légúti betegségek, allergiás megbetegedések)
 • Segíti a kötődés kialakulását

Jelenleg az igény szerinti szoptatás javasolt, mely azt jelenti, hogy a csecsemőt akkor etessük amikor éhes, annyi ideig amíg a csecsemő igényli, de néhány ajánlást érdemes betartani (időre született, érett újszülött esetén):

 • Az első 3-4 hét az édesanya és az újszülött egymásra hangolódásáról szól, a pici megtanul szopni, az édesanya megtalálja azokat a pozíciókat melyek mindkettőjük számára ideálisak. Ebben az első időszakban előfordulhat, hogy 1-1 szopás alkalmával csak kevés anyatejet fogyaszt a csecsemő, hosszabb ideig (akár 1-1,5 óráig) tart a szopás, illetve gyakoribb az igény a szopásra (akár 12-18 alkalom szükséges)
 • Később, amikor már a csecsemő ügyesen szopik, egy szoptatás körülbelül 5-20 percig tartson. Két szoptatás között minimum 2 óra teljen el, ideális kb. 3 óránként szoptatni és kialakítani egy napirendet, 8-12 szoptatással, teljes mértékig a csecsemő igényeihez igazodva
 • Az első napokban átlagosan 20-40ml anyatejet fogyaszt egyszerre, mely kb. 2 hetes korra 80-100ml mennyiséget ér el
 • Csak anyamellet kínáljunk, kerüljük a cumisüveget
 • Az első napokban, mikor az anyatej mennyisége még kevesebb, szükség esetén teával, vagy babavízzel pótolható a folyadék, de ezután 6 hónapos korig már az anyatej fedezi a csecsemő folyadékszükségletét. Nagy melegben, vagy lázas betegség kapcsán egyénileg mérlegelendő, hogy szükséges-e még folyadékpótlás

Mikor kezdjük a szoptatást?

Optimális esetben az újszülöttet a születése után mellre teszik, ekkor erős késztetése van a szopásra (ősi reflex). Az első napokban az ún. előtej (kolosztrum) szolgáltatja a táplálékot az újszülöttnek, amiben rengeteg ellenanyag és immunsejt található, mely a kórokozókkal szembeni védekezésben és a normál bélflóra kialakulásában játszik szerepet. Az előtej sárgás színű, magasabb fehérje- és ásványianyagtartalmú és alacsonyabb szénhidrát és zsír tartalmú az érett anyatejhez képest.

Gyakori kérdések:

 • Anya fertőző betegsége esetén folytatható-e a szoptatás? – Ez a fertőzés fajtájától függ, érdemes konzultálni a háziorvossal. Önmagában egy lázas betegség nem ok arra, hogy a szoptatást felfüggesszük, hiszen mire a tünetek kialakultak, addigra a kórokozók már átjuthattak a csecsemő szervezetébe. Anyatejes táplálás folytatása során azonban az édesanya szervezete által termelt ellenanyagok az anyatejben segíthetnek a betegség megelőzésében.

Ellenjavallt a szoptatás aktív TBC, HIV-fertőzés vagy a mell herpeses fertőzése esetén.

 • Gyógyszerszedés mellett folytatható-e a szoptatás? – A gyógyszerek döntő többsége mellett folytatható a szoptatás, a hatóanyagnak csak kis része jut át az anyatejbe. Bizonytalanság esetén a szoptatási ambulancián lehet tanácsot kérni.
 • Használható gyógyszerek: légúti fertőzésben édesanya nyugodtan használhat orrcseppet (pl. Nasivin, Nasic stb.), szedhet köptetőt (pl. ACC, Fluimucil) gyulladás és fájdalomcsökkentőt (paracetamol: Rubophen vagy Panadol, Algopyrin és a csecsemő 3 hónapos korától ibuprophen tartalmú készítményt (Algoflex, Nurofen). Amennyiben antibiotikum szükséges a béta-laktám típusúak javasoltak (Augmentin, Zinnat vagy allergia esetén makrolid: Sumamed).
 • Gyomor-bélhurut esetén (hányás, hasmenés) a szokottnál jóval bőbb folyadékbevitel, kifejezett folyadékveszteség esetén sópótlás (Sodioral), probiotikum javasolt, hasfogók közül a Smecta szedhető.
 • Anyai székrekedés esetén a hashajtók a csecsemőnél hasi görcsöket okozhatnak, legkevésbé talán a macrogol (Forlax) és a laktulóz (Laevolac), illetve a lokálisan ható glicerin kúp.
 • Szoptatás alatti gyógyszerszedésről itt tájékozódhat: www.e-lactancia.org
 • Mi a teendő befelé forduló/lapos mellbimbó esetén? – A terhesség utolsó harmadában a melltartóban viselt emlőbimbó-kiemelő segíthet. Szoptatás előtt mellszívóval szintén kiemelhető a mellbimbó, de a szopás során az újszülött szívása szintén kifelé fordítja a mellbimbót.
 • Hogyan tisztítsam meg szoptatás előtt a mellemet? – Tiszta langyos vízzel történő lemosás javasolt, a fertőtlenítők, szappanok száríthatják a bőrt, ami az emlőbimbó berepedezéséhez vezethet. Ha a bimbó kisebesedik, akkor szoptatás után lanolinnal bekenhető, melyet a szoptatás előtt sem szükséges lemosni.
 • Begyulladt mell, kisebesedett mellbimbó esetén mi a teendő? – A mell gyulladása kialakulhat elzáródott tejcsatornában pangás miatt és fertőzés következtében is. Az előbbi esetben meleg borogatás, szoptatási pozíció változtatása és gyakoribb mellre helyezés és a gyulladás következtében kialakult fájdalmas csomó óvatos masszírozása segíthet. A fertőzés következtében kialakult gyulladás esetén igen hamar magas láz és fájdalmas feszülés jelentkezik. Kísérhetik influenzaszerű tünetek: végtagfájdalom, elesettségérzés. Ezesetben a legjobb megoldás a szoptatás: erre a mellre kell először ráhelyezni a csecsemőt. Érdemes olyan testhelyzetet keresni, melyben a gyulladt rész könnyebben ürül (futball tartás- hónalji pozíció). A szoptatás gyulladt mellből fájdalmas lehet, de ez a legkíméletesebb módja a tej kiürítésének.
 • Csökken az anyatej mennyisége, mit tehetek? – A szoptató anya energiaszükséglete az első 6 hónapban kb. 330 kcal-val, a 7-12. hónapban 400 kcal-val magasabb, mint egy nem szoptató nőnek. Fontos a megfelelő tápanyag-összetétel és a kiegyensúlyozott napi 4-5-szöri étkezés. Magasabb vitamin és ásványianyagszükséglete is van. A megfelelő táplálkozás mellett a bő folyadékbevitel is fontos, ajánlott a szokásosnál 1 literrel több folyadékot fogyasztani. Meg lehet próbálkozni a tejserkentő tea és a Karamalz sör fogyasztásával is, fontos, hogy ezeket ne folyamatosan használjuk, hanem szüksége esetén néhány napig alkalmazzuk.

Javasolt vitamin bevitel szoptató anyának:

D-vitamin: 1500-2000 NE/nap

Szükség lehet még Kalcium, Magnézium esetleg Vas pótlásra is

 • Honnan tudhatom, hogy elegendő mennyiséget fogyasztott-e a csecsemő? – Az első napokban az 1-2 nedves pelenka még normális, ekkor meconiumot ürít, mely zöldesfekete szurokszéklet. Néhány nap alatt színe zöldes színűvé, majd anyatejes mustársárgává válik. Néhány napos kortól ideális táplálás mellett, naponta legalább 6 alkalommal szükséges pelenkát cserélni. Amennyiben a csecsemőnek 6 órán túl nem nedves a pelenkája, akkor elégtelen folyadékbevitelre kell gondolni. Ugyancsak erre utalhat a széklet zöldes elszíneződése.
 • Szükséges-e vizet vagy tápszert adnom a csecsemőnek kiegészítésként? – Az anyatej a csecsemő teljes folyadék- és tápanyagszükségletét képes fedezni 6 hónapos korig. Az anyatej-elválasztás a kereslet-kínálat elvén működik, tehát minél többet szoptatjuk a csecsemőt, annál több anyatej fog termelődni, így teljesen a csecsemőnk igényeihez igazodik. A gyakori tápszeres kiegészítés az anyatej elapadásához vezethet.
 • Felébresszem-e a babát, hogy megszoptassam? – Minden csecsemőnek egyéni ritmusa van, vannak akik hosszabb ideig is alszanak egyhuzamban, vannak akik pedig rövidebb ámde gyakoribb alvást igényelnek. Általánosságban elmondható, hogy az első hetekben 4-5 óránál hosszabb szoptatási szünet nem javasolt, ebben az esetben érdemes felébreszteni a csecsemőt. A későbbiekben, amennyiben a napközbeni szoptatások során megfelelő mennyiségű anyatejet evett, éjszaka már hagyható kissé hosszabb ideig is aludni.
 • Ha nem ébred fel enni vagy gyorsan elalszik evés közben– Főleg az első napokban fordulhat elő, hogy a csecsemő elalszik az anyamellen mielőtt eleget szopott volna ( a sárgaság is aluszékonyságot okoz), vagy nem ébred fel időben, ilyenkor próbálkozzunk óvatos keltegetéssel:
  • kitakarni, hideg lapos felületre helyezni
  • függőlegesbe hozni (mint a büfiztetéskor)
  • levetkőztetni, és egy pelenkában vagy bodyban szoptatni és anyával együtt betakarni

Kifejezetten sárga, kis súlyú vagy nagy súlyesést mutató újszülött esetében semmiképp se teljen el 4 óránál több két etetés között.

A szoptatás kivitelezése:

A megfelelő pozíció elengedhetetlen a hatékony szoptatáshoz. Többféle pozícióban történhet, találja meg a legkényelmesebb pozíciót, érdemes többet is kipróbálni: Az alábbi ábrán a négy leggyakoribb pozíció látható: a bölcső tartás, a futball tartás, a keresztezett-bölcső tartás és az oldalfekvő pozíció. Minden esetben fontos, hogy a baba teste is feléd forduljon, popsija és feje nagyjából egy vonalban legyen.


www.uptodate.com , Patient education breastfeeding (The Basics)

forrás: www.uptodate.com

Ugyancsak nagyon fontos, hogy a mellbimbót megfelelő módon helyezzük a csecsemő szájába. A mellbimbó pontos irányítása „C” tartással lehetséges: a hüvelykujj az emlőbimbó felett helyezkedik el, a többi ujj pedig megtámasztja a mellet alulról. Ahhoz, hogy megfelelő nagyságúra nyissa a száját, ajkait csiklandozzuk meg a mellbimbóval. Akkorára kell nyitnia a száját, mintha ásítana. Fontos, hogy a baba ne csak a bimbót kapja be, hanem szinte az egész bimbóudvart is. Ekkor a baba alsó és felső ajka is kifordul, a nyelv az alsó ajakkal a mellbimbó köré simul. Ha a baba helyesen kapta be a mellet, akkor a szoptatás fájdalommentes.

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=_gVi9ov8JZM

Vitaminpótlás:

 • K-vitamin: A kizárólagos anyatejes táplálás mellett szükséges K-vitamint pótolnunk. Az újszülött az első adag K-vitamint a születése után megkapja. Otthon 1 hét múlva (8. életnapon) és ezután 4 hetente szükséges 2mg K-vitamint adni.

Adagolás:

 • Konakion 2mg ampulla szájon át
 • D-vitamin: Vigantol napi 1 csepp 2 hetes kortól

Felhsznált irodalom:

1. www.uptodate.com , Patient education breastfeeding (The Basics)

2. Szoptatós füzet, W. Ungváry Renáta, Szoptatásért Magyar Egyesület

3. www.III.hu/fuzetek/szoptatas_hogyan_fogjunk_hozza