Croupp

A krupp egy légúti megbetegedés, amit belégzési nehezítettség, ugató köhögés és rekedtség jellemez. Típusosan 6 hónapos és 3 éves kor közötti gyermekeket érint, az ösztől- tavaszig terjedő időszakban jelentkezik és általában a parainfluenza vírus okozza.

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=mSbvj-OpFas

A kisebb gyermekek légútjai szűkebb lumennel rendelkeznek és egy pici (0,5mm-es) nyálkahártya megvastagodás is jelentős szűkületet tud okozni. A tüneteket a nyálkahártya kiszáradása provokálhatja (száraz meleg levegő, alvás, meleg étel, ital).

Enyhe, közepes croupp

Ha a gyermekünknél ugató köhögés jelentkezik és jól kap levegőt (nem kék a szája széle), akkor meleg takaróba csomagoljuk és kivisszük a hideg levegőre 15 percre. Ha 15 perc után nem javul az állapota, akkor tovább kell lépnünk: első croupp-os epizód esetén orvosi segítséget kell kérnünk. Ha nem az első epizód, akkor beadhatjuk a szteroidos kúpot és továbbra is hideg levegőn, vagy hideg, sós párásítás mellett várjuk, hogy a köhögés csillapodjon. Ha 1 órán belül nincs javulás orvoshoz kell fordulnunk.

Amennyiben a gyermek szája széle kék, nagy mellkasi behúzódása van, kapkodva veszi a levegőt, nagy mellkasi kitérésekkel, azonnal hívjunk mentőt (104).

Súlyos esetben: kifejezett nehézlégzés tünetei

Ha a gyermek köhögése nem jellegzetes, de nehézlégzése van, akkor el kell dönteni, hogy krupp vagy obstruktív bronchitis-es, asthmás típusú nehézlégzéssel állunk-e szemben. Krupp: enyhe-közepes esetben a belégzés nehezített, súlyos esetben mind a be-, mind pedig a kilégzés nehezített. Asthmás, obstruktív típusú hürghurutnál a kilégzés nehezített, megnyúlt esetleg sípolás is hallható.

Súlyos kruppos nehézlégzéses gyermek:

Ha a gyermeknél az alábbi tüneteket észleljük, akkor ébresszük fel és alkalmazzuk a szteroid kúpot, valamint vigyük ki hideg levegőre:

  • használja a légzési segédizmait: orrszárnyai mozognak, nyakizmok megfeszülése, mellkasi behúzódások láthatók (bordák között is)
  • belégzés nehezített, jellegzetes „húzó” hangot ad belégzéskor, sípol
  • kilégzés is nehezített, megnyúlt, hasa behúzódik
  • szapora légvételek

Ha nem javul 15-20 perc alatt, hívjunk mentőt! Amennyiben nem kap a gyermek jól levegőt, kékül a szája, még magasabb hangú és hosszabb a belégzés, azonnal hívjunk mentőt, de a megérkezéséig vigyük hidegre (és a kúpot is kapja meg, ha van).

A kórházban, (de már a mentőben is), van lehetőség porlasztott adrenalin (Micropnephrin)-inhalálásra, ami nagyon hatékonyan csökkenti a nyálkahártya duzzanatot, de csak orvosi felügyelet mellett alkalmazható, ill. van lehetőség oxigénadásra is.

Nagyon ritkán előfordul, hogy súlyos, kezelésre kevéssé reagáló croupp-os tünetek hátterében bakteriális fertőzés áll.