Hogyan készüljek a védőoltásra?

A legtöbb oltás beadása tűszúrással történik és némi fájdalommal jár. Igyekszünk ezt a fájdalmat minél inkább csillapítani. Az alábbiakban néhány ötlet, javaslat kerül bemutatásra melyek hozzájárulhatnak, hogy minél kevésbé fájjon az oltás:

  • Nagyon fontos, hogy mind a szülő, mind pedig a gyermek felkészüljön az oltásra. Egy oltás pszichésen nem csak a gyerekeknek megterhelő, hanem a szülőknek is. Ha mi magunk félünk az oltástól, a tű látványától akkor elemezzük ki, hogy mennyire valós ez a félelmünk. Ha egyedül nem tudunk megbirkózni vele, akkor hívjunk segítséget (pl. párunkat). Fontos, hogy tudatosítsuk magunkban, hogy az oltással súlyos betegségektől óvjuk meg őket. A gyermek a szülő magabiztosságát, érzelmeit, hangjának változását érzékeli, ezért is fontos, hogy felkészülten érkezzünk és ne izguljunk. Minden gyereket a korának megfelelően kell kezelni.
  • Tudatosítsuk magunkban azt is, hogy a gyerek immunrendszerét nem terheli meg az sem, ha egyszerre több oltást is adunk. Örüljünk, hogy van lehetőségünk súlyos betegségek megelőzésére. Egy szúrás sokkal kevésbé fájdalmas, mint az adott – akár végzetes – betegség!
  • Sok esetben nem is a fájdalom a legrosszabb, hanem az ismeretlentől való félelem, a stressz, a szabadon mozgás korlátozása, emiatt a fájdalomcsillapító technikák mellett a pszichés felkészítés is rendkívül fontos. Fontos tudnunk, hogy a fájdalom enyhe és csak rövid ideig tart.A nagyobb gyerekeknek meséljük el otthon, hogy mi fog történni, segíthet az is ha eljátszuk a jelenetet. Ígérjünk valami jutalmat a bátorságáért cserébe: fagyizást, játszóteret stb. Először orvosi vizsgálat lesz (toroknézés, hallózás, pocakvizsgálat), aztán anya/apa ölében baciirtós sprayvel lefújják a karját egészen fent a vállánál (2 éves kor alatt Pentaxim, Prevenar, NeisVacC, Bexsero, kullancs, influenza, hepatitis-oltások előtt a combját), aztán megkapja az oltást, ami kis szúróérzéssel jár. Majd kis vattát teszünk az oltás helyére és választhat matricát, végül jöhet a beígért jutalom. És mondjuk el neki, hogy milyen büszkék vagyunk rá, hogy milyen ügyesen és bátran viselkedett.
  • Az oltás reggelén el kell mondani, hogy hova indulunk, ne a tanácsadóba érkezve tudja meg. Nem jó, amikor az oltás előtti percekben/másodpercekben észleli, hogy mi fog történni.
  • Soha ne mondjuk, hogy nem fog fájni! El kell mondani, hogy kis szúrást, feszülést fog érezni, de mi ezt azért engedjük, mert fontos nekünk az egészsége!
  • Soha ne ijesztgessük gyerekeinket szurival/doktornénivel! El kell mondani, hogy a doktornéni is igyekszik mindent megtenni, hogy minél kevésbé érezze a fájdalmat.

Beteg gyermeket nem tudunk beoltani. Az oltás előtt megvizsgálom, amennyiben már otthon is észleli a betegség jeleit, kérem mondja le az időpontot.

Hozzon magával egy textil pelenkát, valamint a gyermek kedvenc játékát, párnát, takarót, mesét ha van ilyen.

Amennyiben Rota vírus elleni oltást is fog kapni a gyermek, akkor hozzunk otthonról egy műanyag kiskanalat, tisztán elcsomagolva.

Minden oltásra hozza magával az oltási kiskönyvet, mert enélkül nem áll módunkban beadni a védőoltást.

Az oltás barátságosabbá tétele

  1. Szülői felkészítés (sok gyerek csak addig sír, amíg nincs túl a szurin, utána már hamar megnyugszanak, amikor rájönnek, hogy nem is volt annyira rossz)
  2. Testhelyzet: minden esetben (még a csecsemőknek is) a szülő ölében adjuk be az oltást
  3. Természetes fájdalomcsillapítás, kiegészítők (kedvenc párna, játék, mese stb.)

24% szacharóz oldat

A nemzetközi klinikai irányelvek azt javasolják, hogy fájdalmas egészségügyi beavatkozás esetén az újszülötteknek adjunk szájon át szacharózt a fajdalom enyhítésére, kisebb fájdalommal járó beavatkozások esetén hatásos. 1 éves kor felett már nem hatásos. Külföldön direkt ilyen célból kapható gyári készítmény, itthon gyógyszertár keveri ki nekünk.???

Az oltás előtt ½ – 1 perccel kapnak a szájukba 1-2 ml-t, majd az oltás közben és után is csöpögtetünk a szájukba. Vannak babák, akik egyáltalán nem sírnak, a legtöbben pedig hamarabb megnyugszanak.

 Shotblocker

Itthon még kevéssé ismert segédeszköz. A felületén található számtalan puha tüske a bőrben lévő idegvégződéseket átmenetileg blokkolja. A szúrás előtt felhelyezem az oltandó testrészre, majd az oltás pillanatában határozottan a bőrbe nyomom (nem fáj!). Kb. 60-70%-ban hatásos!

Hűtőzselé

7-10 fokra hűtve, oltás előtt az oltandó testrészt lehűtjük, ezzel az érzőidegeket blokkoljuk. Csecsemőknél, 1-2 éves gyerekeknél nem alkalmazzuk, mert a hirtelen hideget nem szeretik, a nagyobbaknak el tudjuk már mondani, hogy miért használjuk. A rendelőnkben tigrises meg flamingós van.

(EMLA

Fájdalomcsillapító krém.
Külföldről (pharmafutár tud segíteni a beszerzésében). A nehéz beszerezhetőség
és ára miatt nem tartunk a rendelőben. 
Oltás előtt 1 órával már be kell kenni az adott testrészt, azonban
fontos tudni, hogy izomba adott injekciónál már nem hat, szemben a fentiekkel.
Védőoltásnál nem a leghatásosabb fájdalom elleni szer, vérvételeknél jól
alkalmazható.)