Praxis házirend

Praxisunk NEAK-finanszírozott, területi ellátási kötelezettséggel rendelkező házi gyerekorvosi praxis. A körzetbe tartozó utcákat a következő dokumentumban tekintheti meg:

UtcajegyzékLetöltés

A gyerekeket 0-18 éves korig (amíg a 19. születésnap el nem jön) láthatjuk el. 

A praxisunkba új bejelentkezőket a rendelésen várjuk taj-kártyával, lakcímkártyával, oltási könyvvel, kórházi zárókkal előzetes időpontfoglalást követően. 

Kérem az egészséges tanácsadásra foglaljanak időpontot. Az időpontfoglalás az önök kényelmét, várhatóan rövidebb várakozási időt szolgálja és a váróterem kisebb zsúfoltsága miatt a fertőző betegségek terjedésének esélyét is csökkenti. Mielőtt időpontot foglal kérem gondolja át, hogy nem lehet-e az ügyet e-mailben elintézni. ( Igazolás. kiadására csak személyes megjelenést követően van lehetőség.)

Kérem a rendelésre szedjék össze a gyermek betegségével kapcsolatos tényeket, mikor kezdődött, volt-e láza, milyen magas, mennyit ivott, evett-e valamit, mikor pisilt vagy kakilt utoljára, kapott-e valamilyen gyógyszert. A gyermeket készítsék fel arra, hogy mi fog történni (toroknézés, mellkas meghallgatása, pocak vizsgálat.) Kérem a kabátot már a váróban vegyék le a gyermekről. Kérdéseiket, kéréseiket gondolják át előre (recept, táppénz, igazolás stb.)

Táppénz igény esetén nagyon fontos, hogy utólag nem áll módunkban táppénzes papírt kiállítani, ezért ha igénye van rá, a táppénzes időszak első napján jelezze felénk e-mailben, telefonon vagy személyesen a rendelőben, valamint az időszak végén szintén jelezze, hogy lezárhatjuk.

A legjobb ellátást a tárgyi és személyi feltételekkel rendelkező rendelőben tudjuk biztosítani, otthoni betegvizsgálatra csak indokolt esetben kerül sor, ennek szükségességét orvos szakmai indokok alapján az orvos állapítja meg. A védőoltások beadására kizárólag az egészséges tanácsadáson van lehetőség.

Adminisztratív és ráérős ügyekben (rendszeresen használt gyógyszerek, kenőcsök felírása, kitöltendő nyomtatványok, tudományos kérdések, stb.), bizalommal forduljanak e-mailben hozzánk, a kéréseket valószínűleg a következő rendelésen (másnap) tudjuk megírni, de minden esetben várják meg az asszisztensünk válasz e-mailjét arról, hogy már kész van, és lehet érte jönni.  A papírokat a házi gyerekorvosi rendelőben tudjuk otthagyni. Más rendelési idejében is átvehető, 8-19:30 közt munkanapokon. Leletek megbeszélése esetén az e-mail címünkre küldjenek el minden fontos dokumentumot (amennyiben lehetőségük van rá, szkennelve vagy lefényképezve), hogy a rendelési időben már célirányosan tudjunk beszélgetni!

Kérem a honlapon található információkat olvassák, használják. Mindent megteszünk azért, hogy a szülő elegendő információval rendelkezzen ahhoz, hogy ha baj van, azt felismerje, és ha szükséges segítséget tudjon nyújtani. A legegyszerűbb ápolási feladatok ellátása (fájdalom- és lázcsillapítás, orrszívás, orrcsepp adása, folyadékbevitel biztosítása) orvosi tanácstól, vizsgálattól függetlenül szülői kompetencia, ha szükséges, avatkozzon be. A rendelőbe indulás előtt a fájdalom- és a láz csillapítása javasolt. A rendelőben a gyermekért a szülő a felelős, és elvárjuk, hogy a gyermek vizsgálatánál, oltásánál a gyermekkel együttérzően működjön közre.

A gyermek irányába mutatott agresszió gyermekvédelmi eljárást, az egészségügyi személyzet bántása rendőrségi eljárást, és a praxisból a gyermek kizárását vonja maga után. A gyermek elhanyagolásának, veszélyeztetésének, bántalmazásának gyanúja esetén kötelesek vagyunk jelezni a gyermekvédelemnek.

Mivel az emberi szervezetben zajló folyamatok komplexek, és egy adott időpillanatban látjuk a gyermeket, maximális gondosság mellett is előfordul, hogy az elsőre alkalmazott kezelés mellett a gyermek állapota nem javul, vagy romlik. Kérjük, hogy ilyenkor is bízzanak bennünk és nálunk jelentkezzenek.

Amennyiben úgy érzik, hogy nem szolgálunk rá erre a bizalomra, ha nem sikerül a kapcsolatunkat rendezni, érdemes lehet a szabad orvosválasztás jogával élni, mert kölcsönös bizalmi helyzet nélkül ez a típusú ellátás nem működik. Ha jogaikban sérültek, a betegjogi képviselő Megléczné Ocsenás Mária, etikai ügyekben a MOK Etikai bizottságához, szakmai ügyekben a XI. kerületi Népegészségügyi osztályhoz lehet fordulni.

A további jó együttműködésünk érdekében köszönjük, hogy elolvasta és betartja házirendünket.

Dr. Laczkovszki Melinda és Németh Nóra