Lázas csecsemő

Láz: egy hasznos, adaptív válaszreakció, mely a szervezetet ért külső vagy belső hatásokra következik be. Gyermekeknél a hőszabályozás még labilis, könnyebben megy magasabbra a láz. A magas láz megterheli a szervezetet, megemeli a metabolikus rátát, a folyadékigényt, megterheli a szív-érrendszert (ennek jele a magasabb szív- és légzési frekvencia), rontja a gyermek közérzetét, ezért a tartós, magasabb lázat érdemes csillapítani.

A láz a betegségnek nem oka, csupán tünete, és önmagában a láz mértéke vagy tartóssága nincs összefüggésben a betegség súlyosságával, különösen igaz ez a kis csecsemőkre, akik egy-egy fertőzésre akár a testhőmérséklet csökkenésével is reagálhatnak.

  • Normális hőmérséklet: 36.0-37.2 C (egyénileg is változhat)
  • Hőemelkedés: 37.2-38 C
  • Mérsékelt láz: 38-39 C
  • Magas láz: 39-40.5 C
  • Igen magas láz: 40.5C felett

Lázmérés:

Csecsemő esetén a rektális (végbélben történő) lázmérés a legpontosabb, bekrémezett alkoholos vagy digitális lázmérő alkalmazásával. A végbélben mért hőmérsékletből 0.5 C°-ot le kell vonni (az itt írt értékek a levont értékre vonatkoznak).

https://www.rchsd.org/health-articles/fever-and-taking-your-childs-temperature/

1-3 éves korban a végbélben vagy hónaljban végzett hőmérés javasolt.

3 éves kortól hónaljban mérjük a hőmérsékletet, e gyermek figyelmét elvonva.

Lázcsillapítás:

A lázcsillapítás egyedüli tudományos tényeken alapuló orvosi indikációja, célja a beteg közérzetének, általános állapotának javítása. Az alacsonyabb lázat (38,5C° alatt) nem érdemes csillapítani, hiszen a magasabb hőmérsékleten a kórokozók gyorsabban tudnak pusztulni. A lázcsillapító alkalmazása a lázgörcsöt nem védi ki, a kórokozókra hatása nincsen

Gyógyszeres lázcsillapítás:

A gyógyszerek kb. 1-1,5 óra múlva fejtik ki hatásukat, addig újabb gyógyszer beadása felesleges, magas láz esetén fizikális lázcsillapítás alkalmazható.

Fontos tudni, hogy a különböző nevű készítmények hatóanyaga sok esetben azonos, ennek ismerete lényeges a véletlen gyógyszermérgezések, túladagolások elkerülése érdekében.
Ugyanazon hatóanyagtartalmú gyógyszert leghamarabb 6 óra múlva adhatunk újra.

Ha ennél gyakoribb gyógyszeradásra van szükség a gyorsan visszatérő láz miatt, akkor másfajta hatóanyagú készítményt kapjon a gyermek. Kétféle gyógyszer kombinált használata, kiegészítve a hűtőfürdő vagy hűtőborogatás alkalmazásával, általában a legmagasabb láz esetében is hatásos. Ebben az esetben a gyermek akár 3 óránként is kaphat gyógyszert, felváltva a kétféle hatóanyag-tartalmút, 6-6 óránként.

Tartsunk otthon legalább 1 fajta lázcsillapítót, arra az esetre, ha szükség lenne rá.

Gyógyszerek:

  • Pyrazolon származékok: pl. Algopyrin, Flamborin csepp, Germicid kúp, Noraminophenazon kúp (Suppositorium noraminophenazoni), Antipiretikus kúp (Suppositorium antipyreticum pro infante és pro parvulo). Kúp formájában újszülöttkortól adható, receptköteles. 10 mg/kg-os dózisban adható, 6 óránként, max. 3 adag adható.
  • Paracetamol: pl. Panadol szirup, Mexalen kúp, Rubophen tabletta, (tartalmazza a Coldrex és a Neo-Citran is): recept nélkül kaphatók, 3 hónapos kortól adhatók. Adagolásuk a mellékelt betegtájékoztatóban olvasható.  Egy nap max. 3 adag adható. Túladagolva, hosszasan alkalmazva májkárosodást okozhat.
  • Non- szteroid gyulladáscsökkentők: a gyomornyálkahártya gyulladását okozhatják, túladagolásuk, hosszas alkalmazásuk, v. egyéb hajlamosító tényezők esetén gyomorfekélyt, gyomorvérzést idézhetnek elő.
  • Ibuprofen (pl. Nurofen kúp és szirup, Algoflex baby szirup, Ibustar, Advil): recept nélkül kaphatók, 3 hónapos kortól adhatók. Adagolásuk a mellékelt betegtájékoztatóban olvasható. 1 nap maximum 3 adag adható.
  • Diclofenac (pl Cataflam, Fortedol) receptkötelesek.

A gyógyszerek gyermekek elől mindig elzárva tárolandók! A gyermekek gyógyszer-bevételét elősegítendő, bizonyos gyógyszerek külseje tetszetős, színes, íze kellemes a gyermekek számára vonzó lehet. Fokozottan ügyeljünk rá, hogy ne kerüljön a kezük ügyébe.

Fizikális lázcsillapítás:

A kellemetlen szubjektív élmények miatt alkalmazása visszaszorult, azonban a magas láznál gyógyszeres lázcsillapítással kombinálva, kíméletesen, óvatosan végzett fizikális lázcsillapítás hasznos lehet, amíg a lázcsillapító kifejti hatását.

Hűtőfürdő: a gyermek testhőmérsékletével megegyező hőfokú fürdővizet készítünk, mely kb. a gyermek melléig érjen. Néhány perc után kezdjünk el langyos vizet folyatni a lába felől a fürdővízhez, melyet folyamatosan kevergessünk, locsolgassuk vele hátát, végtagjait. Ezt addig folytatjuk, amíg a víz 31-32C°-ra hűl. Kb. 15-25 perc szokott hatékony lenni. Ha didergés, vacogás, lúdbőr, kékülés alakul ki, az rontja a hőleadást, akkor vegyük ki a gyermeket a vízből és töröljük szárazra. Ezután öltöztessük könnyű pizsamába, alváshoz könnyű takaróval takarjuk be. 38 C° alatt további hűtés nem szükséges. Hűtőfürdő közben a gyermeket sose hagyjuk magára, hideg vízbe sose tegyük.

Hűtőborogatás (priznitz): szobahőmérsékletű, kb. 22-24 C°-os vízbe mártott törülközőbe/lepedőbe csavarjuk be a gyermek testét, meztelenül nyaktól lefelé teljesen. A homlokon, csuklón vagy bokán alkalmazott borogatás a kis felület miatt nem hatásos. A vizes ruhás gyermek alá érdemes lehet egy száraz törülközőt tenni, hogy ne ázzon át az ágynemű vagy a ruhánk, de a gyermekre a vizes ruhán kívül több réteget ne tegyünk.

Sürgős orvosi ellátás szükséges:

1. 3 hónapos kor alatt 38 C° feletti láz, 3-6 hónapos korban 39 C° feletti láz esetén.

2. Ha nem tudjuk biztosítani a megfelelő folyadékbevitelt. Ha a csecsemő kutacsa fekvő helyzetben besüppedt, a gyermek szeme aláárkolt, nyelve fehér lepedékkel bevont, a vizelete kevés, sötét. Ha 6 órán belül kisgyermeknek nincs vizelete, kiszáradás tünete lehet, haladéktalanul forduljon orvoshoz.

3. Ha a gyermek kedvetlen, vagy irritábilis, viselkedése megváltozik, ismételten hány, miközben a folyadékbevitel elenyésző, súlyos fej- vagy hasfájásra panaszkodik (a fájdalom miatt fekszik).

4. Ha a gyermek aluszékony, és nem ébreszthető vagy ébresztve 1 percen belül visszaalszik, zavart a tudata, vagy csecsemőkorban magas fejhangon (sikítva) sír, kutacsa feszes, elődomborodó.

5. Ha a gyermek állapota rosszabbodik, láztalanul is elesett, (csak fekszik), láztalanul is szaporán veszi a levegőt, nyög, nehézlégzése van, vagy egyéb riasztó tünetet észlel.

6. Lázas betegség kapcsán görcsös rosszullétet észlel.

7. Ha a láz több, mint 3 napja tart.

Lázas gyermek közösségbe ne menjen. Ha a gyermek otthoni ellátása nem megoldható, forduljon orvoshoz.

Készült a NEFMI szakmai protokollja alapján.

Kép: www.todaysparent.com, When to worry about your baby’s fever,BY DINA KULIK | NOV 23, 2018