Meningococcus fertőzés

Évente kb. 40-50 eset fordul elő Magyarországon. A 2016/2017. epidemiológiai évben 48 invazív meningococcus megbetegedés fordult elő. A betegség leggyakrabban a csecsemőket támadja meg. A betegek 25%-a csecsemő volt, egy harmada 1 és 5 év közötti, 6%-a 6-és 14 éves és még 10 %-a 15-24 éves kor közötti. A megbetegedés az esetek 16,7%-ában volt halálos kimenetelű (a korábbi években is hasonló volt).

A megbetegedések kétharmadát B szerocsoporttú törzs okozta, 20,8%-át pedig C szerocsoporttúN.meningitidis okozta. Előfordult még néhány megbetegedés W (6,5%) és az Y (2,2%) szerocsoporttú baktériumok által is.

A 2016/2017-es szezonban az invazív meningococcus megbetegedések közel fele (43,7%) meningitis (agyhártyagyulladás) formájában jelentkezett, és ugyanennyi szepszissel szövődött meningitis volt, 12,5%- ban csak szepszis (vérmérgezés) tünetei jelentkeztek.

Az egészséges populáció kb 10%-a tünetmentesen hordozza a torokflórájában a baktériumot. Ha a baktérium áttöri a garatnyálkahártya védővonalát és a véráramba hatol, rendkívül gyorsan elárasztja a szervezetet: nemcsak az agyhártya gennyes gyulladásához, hanem véráram fertőzéshez vezethet, szepszist előidézve a szervekben szöveti bevérzésekhez, elhalásokhoz vezet, végül sokszervi elégtelenség alakul ki, melynek fatalis következményei lehetnek.

A kórkép igen gyors lefolyású, jellegtelen tünetekkel kezdődik (magas láz, fejfájás, hányás, végtagfájdalom – főként az alsó végtagra lokalizáltan), a tipikus bőrvérzések csak később lépnek fel.

A megelőzés legeredményesebb formája a védőoltás
Mivel a fertőzés csecsemőkorban a leggyakoribb, ezért a betegség védőoltással történő megelőzése ebben az életkorban kiemelt jelentőségű. Az oltási sorozat ilyenkor több, egymást néhány héttel követve alkalmazott oltásból áll. Minthogy a vakcina által biztosítható védelem még így sem életre szóló, a csecsemőkorban adott C típusú védőoltás ismétlése 5-6 évente ajánlott, egészen 25 éves életkorig.

A fertőzés emelkedő kockázata miatt a serdülők oltása szintén rendkívül fontos. Ebben az életkorban a hasonló korúak szoros, összezárt közössége (iskolák, kollégiumok, táborok, fesztiválok) a fertőzés szempontjából fokozott rizikót jelent. Kamaszok számára a meningococcus-B elleni védőoltás mellett már a négy komponensű, több csoport ellen, (így a C csoport ellen is) védettséget adó vakcina választását javasoljuk.

Hangsúlyozni kell, hogy egyetlen védőoltás sem képes 100%-os védettséget garantálni, de Magyarországon még nem kezeltek olyan beteget gennyes agyhártyagyulladással, aki előzetesen védőoltásban részesült.

Két éves életkorig a C típus elleni védőoltás eddig is államilag támogatott volt, ez a típusú vakcina 2017 január 1.-től a két év alattiak számára már csak 300 forintba kerül. Sajnos a gyakrabban előforduló, B típus elleni oltóanyag az állam által nem támogatott, és igencsak borsos ára sok család számára nem teszi lehetővé a vakcina megvásárlását.

Elérhető ajánlott védőoltások:

B szerocsoportú fertőzés megelőzésére:

  • Bexsero, Trumenba 27-33 000 Ft

C szerocsoport:

  • NeisVac-C, Menjugate 7-8 000 Ft. (A csecsemők számára (3 és 5 hónapos korban), ennek költségét 2 éves korig receptre felírva támogatja a TB. Ezt az oltást 1 éves kor után (min. 6 hónappal a 2. oltás után), majd 5 évente ismételni javasolt. 1 éves kor felett 1 oltás elegendő 5 évente, 2 éves kor felett az oltás kb. 7000 Ft- ba kerül receptre.)

4 komponensű: MenACWY ellen:

  • Menveo, Nimenrix           13-14 000 Ft

A megvásárolt vakcinákat beadásukig hűtőszekrényben kell tárolni! Gyermeke(i) egyéi meningococcus elleni oltási tervét és a védőoltással kapcsolatos teendőket beszélje meg gyermekorvosával!

Felhasznált irodalom:

  • https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/Meningococcus/Meningococcus.html Tájékoztató a meningitis epidemica járványügyi helyzetéről a 2016/2017. epidemiológiai évben
  • Házi Gyermekorvosok Egyesülete: Információk a meningococcus fertőzés elleni védőoltásról

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük